takaisin

Ardmore

Ardmore perustettiin vuonna 1898 ja se sijaitsee Speysiden alueella. Tislaamon rakennutti aikanaan Adam Teacher tuottamaan viskiä sukunimeään kantavien sekoiteviskien raaka-aineeksi. Tilanne on pysynyt näiltä osin samana aina tähän päivään asti, sillä suurin osa Ardmoren tuotannosta menee edelleen samaisen viskin yhdeksi ainesosaksi.

Ardmoren tislaamo oli perustettaessa hyvin moderni. Koko tislaamo sai energiantarpeensa yhdestä höyrykoneesta ja tislaamon vierestä kulki myös rautatie. Höyrykone on edelleen paikallaan ja toimintakuntoinen.

1970-luvulle asti tislaamon käyttämä mallas mallastettiin paikan päällä, mutta sittemmin se on ostettu muualta. Ardmore poikkeaa silti edelleen useista Speysiden tislaamoista, sillä sen käyttämä mallas on savuista (12-14 ppm) ja siitä syystä jotkin tislaamon viskit muistuttavat erehdyttävästi jopa Islayn viskejä. Maltaan kuivatukseen käytetty turve nostetaan Speysiden läheltä, Skotlannin itärannikolta, St. Ferguksen kylän liepeiltä ja se on tyypiltään erilaista kuin esimerkiksi Islayn saarella käytetty turve. Erilaisen turpeen sanotaan tuovan mukanaan maamaisia makuja. Tislaamo tislaa myös turpeetonta viskiä, joka kulkee nimellä Adrlair. Nykyisin entistä mallastamoa käytetään kypsytysvarastona.

Vuoteen 2002 asti tislaamolla käytettiin Glendronachin tapaan suoralla hiilitulella lämmitettyjä pannuja.

Tuotantomääriltään Ardmore on yksi Skotlannin suurimpia tislaamoja. Käytössä on yhteensä kahdeksan tislauspannua. Pannut ovat lisäksi hyvin suuria. Maksimi vuosituotanto on noin 4,2 miljoonaa litraa.

Glendronachin tislauspannut