takaisin

Auchentoshan

Auchentoshanin tislaamo sijaitsee käytännössä katsoen Rooman keisari Antonius Piuksen rakentaman suojamuurin päällä, Old Kilpatrickin alueella. Muinaisesta suojamuurista ei tosin ole enää mitään jäljellä. Sen sijaan, että kyseinen muuri olisi rakennettu kivestä kuten hieman eteläisempi Hadrianuksen muuri, käytettiin muurin rakentamiseen risuja ja turvetta.

Auchentoshan kuluu Lowlandsin alueen viskeihin, mutta käyttää maantieteellisesti tarkasteltuna viskinsä valmitukseen Hihglandin vettä. Lähteet joista vesi tislaamoon johdetaan sijaitsevat Old Kilpatrickin kukkuloiden Hihglandin puoleisella alueella. Auchentoshanin viskit ovat miedosti turpeisia, mutta Lowlandsin viskien tapaan kolmesti tislattuja. Tislaamo juontaa juurensa aina vuoteen 1800. Omistajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa, mutta tislaamo on jatkanut toimintaansa käytännössä katsoen katkotta. Vuonna 1960 Tennentin panimoyhtiö osti Auchentosanin itselleen, mutta sittemmin tislaamon toimintaa on jatkanut mm. Morrison Bowmore.

Tuotantokalusto on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Tislaamosta löytyy yli sadan vuoden ikäisiä mäskialtaita sekä myös harvinaisuutena edelleen toimiva höyrykone. Auchentoshanin viskit ovat maultaan herkkiä, kevyitä ja hedelmäisiä. Mausta löytyy silti myöskin mausteisuutta. Auchentoshanin perusvalikoimaan kuuluvat ilman ikämerkintää oleva Select, 10-vuotias, kolmessa erilaisessa tynnyrissä kypsytetty 3 Wood ja 21-vuotias.

Auchentoshanin etiketti ja tislauspannuja