takaisin

Bowmore

Bowmoren tislaamo sijaitsee Islayn saarella keskellä Bowmoren kylää, joka on samalla Islayn saaren hallintokeskus. Tislaamo on perustettu vuonna 1779 ja on siten virallisesti Islayn vanhin. Tislaamo on jatkanut toimintaansa käytännössä katsoen katkeamatta. Tislaamon perustajan, David Simsonin perhe, myi Bowmoren vuonna 1837 Mutterin perheelle. Mutterit myivät tislaamon taasen eteenpäin vuonna 1892. Tämän jälkeen omistajanvaihdoksia oli useita, kunnes vuonna 1963 Stanley P. Morrison osti Bowmoren ja kehitti Bowmoresta viskinä kenties tunnetuimman Islay-viskin.

Bowmoren tislaamon lähimailta löytyy Islayn kuuluisin kirkko. Pyöreänmallisen kirkon ideana oli, että paholainen ei löytäisi sieltä piilopaikkaa siitä yksinkertaisesta syystä, että kirkossa ei ollut nurkkia. Toinen mainittavan arvoinen seikka on, että toisen maailmansodan aikaan Bowmoren yhtä viljavarastoa käytettiin sukellusveneiden torjuntalentojen lennonjohtorakennuksena. Ardbegin tislaamo taasen joutui luovuttamaan yhden kypsytysvarastoistaan lentoveneiden suojaksi.

Bowmore mallastaa edelleen ohransa itse. Maltaiden kuivatukseen käytetään kuivaa ilmaa ja aavistus turvesavua. Tästä syystä Bowmoren viskit eivät ole maultaan yhtä savuisia kuin esimerkiksi juuri Ardbeg ja Laphroaig. Bowmoren tislaamossa puhisee neljä yllättävän perinteisen mallista tislauskattilaa. Osa Bowmoren kypsytysvarastoista sijaitsee merenpinnan alapuolelle kaivetuissa luolastoissa. Vesilähteenään Bowmore käyttää Laggan jokea.

Bowmoren tuotteita on saatavilla 10, 12, 15(mariner), 17, 21, 25 ja 30 vuotiaina. Lisäksi on saatavilla muutamaa eri tynnyreissä kypsytettyä versiota, kuten Darkest ja Dusk.

Bowmoren etiketti ja tislauspannuja