takaisin

Cragganmore

Cragganmoren tislaamon perusti vuonna 1869 viskiteollisuuden 140 kiloinen yli kaksimetrinen jätti, John Smith. Tislaamo sijaitsee Ballindallochin linnan mailla. Linnan omistaa yhä nykyäänkin MacPherson-Grantin perhe ja linnaan käydään edelleen silloin tällöin hakemassa tynnyrillinen viskiä nautittavaksi. Ennen Cragganmoren perustamista John Smith oli opiskellut viskinvalmistusta Glenfarclasin tislaamossa ja työskennellyt Macallanilla ja Glenlivetillä tislaamon johtajana.

Tislaamo perustettiin aikanaan upouuden Speyn rautatien varteen. John Smith oli itsekin henkeen ja vereen rautatien kannattaja ja matkustikin sillä paljon. Ainoa ongelma oli, että mies ei kokonsa vuoksi meinannut mahtua tavallisten matkustajavaunujen ovista sisään. Tästä syystä hän matkustikin rahastajan vaunussa jonne hän oli teettänyt mittojensa mukaisen nahkatuolin. Vuosi Jonh Smithin kuoleman jälkeen, 1887, ensimmäinen "Whisky Specialiksi" nimetty juna puksutteli Ballindallochin asemalta mukanaan 16 000 gallonaa viskiä. Kyseinen tapahtuma on ikuistettu Cragganmoren etikettiinkin.

Cragganmore on pieni ja melko eristäytynyt tislaamo joka sijaitsee tislaamon itsensä ylläpitämän tien päässä. Tislaamoa ympäröivät työntekijöiden asuintalot ja paikka henkii edelleen viskintekijöille aikanaan niin tärkeää yhteisöllisyyttä. Cragganmoren omaperäisyyksiin kuuluvat erikoiset tislauskattilat joiden kaula on T-kirjaimen mallinen. Tisle siis ikään kuin jakautuu kahteen suuntaan, mutta yhdistyy perinteisissä ulkolauhduttimissa. Vesilähteenä Cragganmore käyttä Cragganin virtaa.

Cragganmoren etiketti ja tislauspannuja