takaisin

Glendronach

Glendronachin tislaamo on kokenut viimeisen vuoden aikana uuden tulemisen. Aiemmin Pernod-Ricardin omistuksessa muutaman vuoden ollut tislaamo myytiin vuonna 2008 The BenRiach Distillery Companylle, joka on elvyttänyt tislaamoa toden teolla julkaisemalla useita uusia pullotteita ja aloittamalla tislaamisen jälleen täydellä teholla.

Itse tislaamo sijaitsee Speysiden ja Highlandsin rajamailla. Tislaamo perustettiin vuonna 1826, mutta alueella harrastettiin maaston suojaisuuden vuoksi salapolttoa jo huomattavasti ennen tätä. Vuoden 1823 lakialoite tislauksen laillistamiseksi kuitenkin johti siihen, että Glendronach aloitti tuotantonsa James Allardicen johdolla.

Tislaamo ei ehtinyt olla toiminnassa kuin reilut kymmenen vuotta, kun se 1837 paloi poroksi. Viisi vuotta tämän jälkeen Allardice ajautui rahavaikeuksiin ja osa alusta asti mukana olleista kumppaneista jätti tislaamon. Allardicen avuksi tislaamoa vetämään tuli Teaninich-tislaamoa aiemmin pyörittänyt Walter Scott.

Vuonna 1881 Scott lunasti loputkin tislaamosta itselleen, kunnes hänen kuoltuaan ohjat otti Leithissä toiminut viinikauppiaiden yhdistys. Vuonna 1920 Glenfiddichin perustajan poika Charles Grant osti tislaamon, joka pysyikin suvun hallussa aina vuoteen 1960 asti. Tämän jälkeen omistus siirtyi Teacher & Sonsille, joka omisti myös Ardmoren tislaamon.

Tislaamoa laajennettiin vuonna 1966-67 lisäämällä tislauspannujen määrää kahdella. Kymmenen vuotta sen jälkeen Allied Breweries otti tislaamon haltuunsa ostamalla Teacher & Sonsin. Vuosina 1996-2002 tislaamo oli suljettuna. Kun Allied sitten vuonna 2005 jaettiin, siirtyi tislaamo Pernod-Ricardin omistukseen, jolta The BenRiach Distillery Company osti sen vuonna 2008.

Ennen BenRiachin tislaamo-ostosta Glendronachia myytiin vuodessa 20 000 pulloa. Vuonna 2009 ennuste on 150 000 pulloa.

Tislaamossa käytettiin aina syyskuuhun 2005 asti suoralla hiililämmityksellä varustettuja tislauspannuja. Suurin osa Glendronachista kypsyy sherrytynnyreissä, joskin myös bourbon-tynnyreitä käytetään. Tislaamolla on myös joitakin Sauternes- ja viinitynnyreitä.

Glendronachin tislauspannut