takaisin

Highland Park

Highland Parkin tislaamo sijaitsee Orkneyn saarella ollen Skotlannin pohjoisin tislaamo. Kakkossijalle yltävä Scapa ei tosin ole kuin vajaan kilometrin verran etelämpänä. Tislaamon toiminta juontaa juurensa 1700-luvun loppuun, jolloin Orkneyn saarten viskejä ei saanut viedä saaren ulkopuolelle. Salakuljetus oli kuitenkin yleistä ja siihen osallistui myös Kirkwallin, Orkneyn pääkaupungin, pormestari Thomas Traill. Viisaana miehenä Traill oli lyönyt hynttyyt yhteen päivisin kirkonmiehenä ja öisin salapolttajana toimivan Magnus Eunsonin kanssa. Eunson kun oli harrastanut salapolttoa aina vuodesta 1789 asti Kirkwallin alueella, nykyisen Highland Parkin tislaamon paikalla. Näin Orkneyn hyvälaatuiset viskit tulivat tunnetuksi aina eteläistä Skotlantia myöten. Vuonna 1805 järjestetyssä ratsiassa moiselle toiminnalle kuitenkin laitettiin loppu ja useita laittoman viskin tislaamoita takavarikoitiin maksamattomien verojen vuoksi. Traill ja Eunson eivät tosin jääneet kiinni kuin vasta useamman vuoden kuluttua.

Eunsonin sanotaankin olleen kutakuinkin juoni mies, sillä kirkonmiehenä hän säilytti valmista viskiä mm. saarnastuolissaan. Erään kerran Eunsonin kerrotaan saaneen vihiä tulossa olevasta ratsiasta, jolloin viranomaisten rynnätessä kirkkoon käynnissä olikin hautajaiset. Ruumisarkku tosin seisoi valkoisen liinan peittämien viskitynnyrien päällä. Varmuuden vuoksi viranomaisten uteliaisuus ruumisarkun ja sen valkoisen liinan peittämän alustan suhteen tukahdutettiin kuiskaamalla heidän korvaansa sana "isorokko". Tästä säikähtäneenä ratsia päätettiin jättää sikseen ja siirtyä kiireesti seuraavaan paikkaan.

Lopulta kolme vuotta vuonna 1823 säädetyn viskin tislauksen tuottavaksi tekevän lain jälkeen Robert Bowrick perusti Highland Parkin nimeä virallisesti kantavan tislaamon. Ironista kyllä, tislaamo toimi John Robertsonin omistamissa rakennuksissa. Samainen mies kun oli vuosikymmen aikaisemmin pidättänyt itsensä Magnus Eunsonin. Seuraavat 35 vuotta tislaamo pysyikin Bowrickien suvun omistuksessa kunnen Johnin poika James päätti myydä tislaamon vuonna 1869. James kun sattui toimimaan pappismiehenä, eikä pitänyt ajatuksena siitä, että kirkonmies tislaisi viskiä. Vuonna 1895 James Grant osti Highland Parkin tislaamon kunnes vuonna 1935 se siirtyi Highland Distilliersin omistukseen. Kyseinen yhtiö omistaa tislaamon edelleen.

Highland Park mallastaa edelleen osan ohrastaan itse Y-kirjaimen mallisessa mallastamossaan. Maltaat kuivataan kanervaisella turpeella ja josta johtuu lopputuotteessakin maistettava kanervainen aromi. Vierre käytetään puisissa sammioissa ja melko perinteisen mallisia tislauspannuja on käytössä neljä kappaletta.

Highland Parkin etiketti ja tislauspannu