Invergordon 11 y.o.
Maisteltua

Paahteista jyväisyyttä

Invergordon 11 y.o. dist. 03/2009, bott. 11/2020, cask no. 520004, sherry cask, bottle no. 002/392, 54.7%, Duncan Taylor – Rare Auld Grain

Jyväviskien maailma on itselleni huomattavasti mallasviskejä vieraampi, vaikka niillä on selkeä ja voimakas yhteys. Sekoiteviskejä, joita kuitenkin suhteessa mallasviskeihin myydään aivan erilaisia määriä, ei olisi olemassa ilman näiden molempien yhteyttä. Jyväviskejä valmistetaan huomattavasti suurempia määriä koska se on helpompaa, halvempaa ja nopeampaa. Valmistusmenetelmästä johtuen ne ovat yleisluonteeltaan kevyempiä, puhtaamman makuisia ja kärjistettynä hieman yksinkertaisempia. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö niissäkin olisi löydettävää ja nyansseja, josta osoituksena tämä 11 vuotta sherrytynnyrissä kypsynyt Duncan Taylorin pullottama Invergordon:

Tuoksussa paahteista tammea, sulatettua ruskeaa sokeria ja voita, rusinoita, melassia, pähkinöitä, sherryä, makeaa mausteisuutta.

Maku on paahteinen ja kuiva, sherryä. Hedelmäinen, valkoista suklaata, kermainen, aavistus nahkaa. Jälkimaussa paahtoleipää, jonka päälle on sivelty ohut kerros pähkinävoita.

Hieno jyväviski! Tämä oikeasti haastoi maistajansa. Hyvää – oikeasti hyvää! Vaatii aikaa ja mallasviskiin tottuneelle hieman erilaista lähestymistapaa. Tiettyä maltaan täyteläisyyttä jäin kaipaamaan, mutta toisaalta saatan olla vähän liian tottunut.

Jätä vastaus