Yamazaki 12 y.o.
Maisteltua

Herkän hedelmäinen japanilainen

Yamazaki 12 y.o., 43%

Tämä Yamazaki löysi tiensä kaappiini yhtenä ensimmäisistä japanilaisista viskeistäni. Japanissa käymässä olleet ystäväni tiesivät kiinnostukseni viskeihin ja koppasivat sen mukaan matkaltaan. Vuosi oli 2006, joten tämä on ollut kaapissani jo pitkän tovin ja ollut myös avattuna varmastikin jo yli kymmenen vuotta. Tämä Yamazaki kuitenkin osoittaa hienosti sen, että viski saattaa kehittyä myös avatussa pullossa – tosin tämä ei omasta kokemuksestakaan päde kaikkien viskien kohdalla. On kuitenkin ilo huomata, että tämä ei ole säilytyksestä kärsinyt – päinvastoin!

Tuoksussa nousee välittömästi nenään sokerikuorrutteisia hedelmiä. Tölkkipäärynöitä ja kypsiä aprikooseja, mausteista tammisuutta ja vaniljaa. Todella antava ja hienosti avoin tuoksu! Hetken päästä esiin nousee santelipuuta ja makeita mausteita – tähtianista ja fenkolinsiemeniä.

Maku alkaa kuivana, muuttuu makeaksi ja kuivuu jälleen. Ensin puuta, sitten hunajaa ja tuoksun makeaa mausteisuutta kunnes puu jälleen palaa. Taustalla häilyy koko ajan tumma hedelmäisyys, sekä jotain joka tuo mieleen kuivatut mansikat, mutta ilman niiden makeutta.

Kuten kirjoitin, tämä on ollut pitkään auki, mutta osoittaa hienosti sen, että viski ei välttämättä avatussa pullossa silti huonone. Tämän kohdalla vaikutus on oikeastaan jopa päinvastainen. Joskus aikanaan tätä vaivasi pieni joillekin japanilaisille tyypillinen puuliimamaisuus, mutta se on tyystin kadonnut ja tilalle on noussut todella maukasta hedelmäistä mausteisuutta ja eksoottisempaa puuta.

Hieno viski, mutta japanilaisten viskien nykyhinnat ja saatavuuden tietäen tätä tuskin tulee kovin äkkiä mistään uudelleen omaan kaappiin. Onneksi on vielä pullossa jonkin verran jäljellä.

Jätä vastaus