Auchentoshan

Auchentoshan on yksi harvoja edelleen toiminnassa olevia vanhoja Lowlandin tislaamoja. Se on myös poikkeuksellinen siinä, että se tislaa edelleen perinteiseen Lowlandin tapaan kaiken viskinsä kolmeen kertaan. Tislaamon historiankulku on hieman ristiriitainen ja eri lähteiden mukaan se on perustettu joko 1800, 1817 tai 1823. Tislaamon rakennukset on ilmeisesti rakennettu jo vuonna 1800. Ainakin vuodesta 1817 vuoteen 1822 rakennuksissa toimi Duntoucher -niminen tislaamo, jonka perusti John Bulloch. Nykyisen Auchentoshanin tislaamon historia juontaa juurensa kuitenkin vuoteen 1823 jolloin nykyinen tislaamo on varmuudella perustettu, ei tosin vielä silloinkaan nykyisellä nimellään vaan edelleen Duntoucherina. Tislaamon omilla sivuilla mainitaan vielä henkilö herra Thorne, josta ei löytynyt mitään tietoa muista lähteistä. Vuosi 1823 oli kuitenkin vuosi kun tislaamo sai virallisesti luvan tislata – start-upien hähmäisyys ei siis ole mikään moderni ilmiö!

(Yritin selvitellä tislaamon alkuaikoja vähintäänkin kymmenestä eri lähteestä. Uskokaa pois – ristiriitaisuuksien määrä oli hämmentävää. Jos vuosiluvut ja omistajat eivät täsmää, niin eivätpä ne täsmänneet lähteissäkään.)

Tislaamon omistus siirtyi ilmeisesti samaisena vuonna 1823 perustaja John Bullochin lapsenlapselle Archibald Bullochille, mutta sitäkään iloa ei kauaa riittänyt, sillä rahat loppuivat jo vuonna 1826. Vuonna 1834 homma saatiin kuitenkin jotensakin käyntiin, kun tislaamon ostivat John Hart ja Alexander Flishie – jälkimmäisen ollessa maanviljelijä jonka suku oli asunut tislaamon mailla jo 1600-luvulta asti. Ehtona tosi oli, että tislaamon alkuperäinen perustaja John Bulloch sai edelleen jatkaa asumistaan mailla. Hartin ja Filshien tullessa tislaamon omistajiksi sen nimi vihdoin vaihdettiin lähes nykyiseen asuunsa – tislaamon nimi oli tuolloin Auchintoshan, joka tarkoittaa ”pellon kulmaa”.

Filshien suku omisti tislaamon aina 1870-luvun lopulle asti, jolloin heidän kohtalokseen koitui erittäin paha katovuosi. Tislaamo oli pakko myydä edelleen ja tällä kertaa omistajaksi löytyi Greenockilainen viskikauppias C.H Curtis & Company. Pitkäikäinen ei ollut tämäkään omistussuhde, sillä jo vuonna 1903 tislaamo vaihtoi omistajia – itse asiassa jopa kaksi kertaa kolmen seuraavan vuoden aikana.

Omistajina olivat seuraavan miltei sadan vuoden aikana useat eri tahot kunnes vuonna 1984 omistajaksi tuli Stanley P. Morrison, joka omisti myös Bowmoren tislaamon. Vuonna 1994 Auchentoshan siirtyi japanilaisen Suntoryn omistukseen kun he ostivat Morrison Bowmoren.

Auchentoshanin tislaamon olemassaolon voi siis sanoa olevan melkoinen ihme. Kaikkien omistajanvaihdosten lisäksi tislaamo pommitettiin toisessa maailmanrähinässä vuonna 1941 käytännössä melkein maan tasalle. Tislaamon on kuitenkin selvinnyt kaikista vastoinkäymisistä ja on edelleen harvoja vanhoja Lowlandin tislaamoja jotka jatkavat porskuttamistaan ja pitävät kiinni jo mainitusta kolminkertaisesta tislauksesta.

Valmistus

Kuten aiemmin mainittua Auchentoshan on harvoja tislaamoita jotka edelleen tislaavat viskinsä kolmeen kertaan. Prosessi alkaa tutusti mäskäyksestä ja vierre kypsyy douglaskuusesta sekä ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa käymissammioissa. Vierre on kirkasta ja se kypsyy käymissammioissa 50-120 tuntia. Kolminkertainen tislaus onkin sitten melkoinen kikkailukuvio, joka vaatisi tässä auki kirjoitettuna korkeampaa matematiikkaa kuin mihin allekirjoittaneen kyvyt riittävät.

Tiivistettynä homma toimii kuitenkin siten, että eri tislauskertojen kärkiä ja häntiä kierrätetään erilaisten välisäiliöiden kautta tisleen sydänosan siirtyessä jouhevasti pannusta seuraavaan. Lopputulemana on kuitenkin se, että ensimmäisen tislauksen jälkeen tisleen vahvuus on noin 18-19%. Toisen tislauksen jälkeen ollaan huomattavasti korkeammissa prosenteissa, mutta ei kuitenkaan aivan siellä missä normaalissa kahteen kertaan tislauksessa.

Kolmannen tislauksen jälkeen päästään 82% vahvuiseen tisleeseen, joka on jo huomattavasti korkeampi kuin mihin yleisellä kahdella tislauskerralla päästäisiin. Tisle on siis luonnostaan puhtaampaa ja kevyempää, joka on juuri sitä mihin Auchentoshan pyrkii.

Kypsytykseen tislaamo käyttää bourbon- ja sherrytynnyreiden lisäksi mm. erilaisia viinitynnyreitä. Poikkeuksellisena piirteenä käytännössä kaikki Auchentoshanin tuottama viski pullotetaan mallasviskinä eikä sitä käytetä juuri lainkaan sekoiteviskien ainesosana.

”It’s more time consuming.

It’s more expensive.

It’s absolutely unique.”

www.auchentoshan.com

Faktalaatikko

OmistajaBeam Suntory
Perustettu1823 (virallinen)
www-osoiteauchentoshan.com
Mäskäyssammio6,8 tonnia – ruostumaton teräs
Käymissammio4 ✕ douglaskuusi + 3 ✕ ruostumaton teräs
Wash still1 ✕ 17500 l
Middle still1 ✕ 8200 l
Spirit still1 ✕ 11500 l
Tuotantokapasiteetti (2020)2 000 000 l