Aberfeldy

Aberfeldyn tislaamon perusti vuonna 1896 Dewar’sin perhe. John Dewar & Sons aloitti varsinaisen tislamisen vuonna 1898 tarkoituksenaan tuottaa mallaskomponenttia suosituihin sekoiteviskeihinsä. Tislaamo oli aikanaan hyvin moderni ja rakennettu periaatteella, jossa toisesta päästä tuodaan ohra sisään ja toisesta päästä tislaamoa valmis viski rahdataan maailmalle. Tässä ja materiaalien kuljetuksessa auttoi myös tislaamon yksityinen rautatie, josta muistuttaa edelleen tislaamon pihalta löytyvä vanha höyryveturi.

Tislaamon toiminta jouduttiin keskeyttämään ensimmäisen maailmansodan aikaan vuosina 1917-1919 kun ohraa tarvittiin ruokkimaan sodan runtelemaa kansakuntaa. Vuonna 1925 tislaamo myytiin Distillers Company Limitedille (DCL). Toinen maailmansota aiheutti myös pakollisen tuotantokatkoksen, mutta sen jälkeen tislaamo on toiminut käytännössä katkotta.

Tislaamoa laajennettiin vuonna 1972, kun sen kaksi vanhaa tislauspannua korvattiin neljällä uudella höyrylämmitteisellä pannulla. Samalla tislaamon oma mallastamo suljettiin ja tuotantoon käytetyt maltaa ostettiin jatkossa kaupallisilta mallastamoilta. Vuonna 1998 tislaamo myytiin sen nykyiselle omistajalle – Bacardille.

Tislaamoa on modernisoitu viimeisen omistajanvaihdoksen jälkeen rakentamalla sinne suuri vierailukeskus – Dewar’s World of Whisky – jossa esitellään kattavasti tislaamon historiaa.

Valmistus

Tislaamon mäskäyssammio on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Käymissammioina on kahdeksan siperianlehtikuusesta ja kolme ruostumattomasta teräksestä valmistettua astiaa ja käymisaika on keskimäärin 65-85 tuntia. Tislauspannut ovat muodoltaan hyvin perinteisiä. Aberfeldyn viski varastoidaan tislaamolla vanhoissa tiilirakennuksissa ja kypsytetään lähinnä vanhoissa bourbon-tynnyreissä, joskin muiden tislaamoiden tapaan erilaisia viimeistelyjä kuten madeira, PX jne. on viime vuosina tupsahdellut markkinoille.

”Absolutisti kärsii janosta sen sijaan, että nauttisi siitä”

Thomas ”Tommy” Dewar – Aberfeldyn tislaamon perustaja

Faktalaatikko

OmistajaJohn Dewar & Sons (Bacardi)
Perustettu1896
www-osoiteaberfeldy.com
Mäskäyssammio7,5 tonnia – ruostumaton teräs
Käymissammio8 ✕ lehtikuusi + 2 ✕ ruostumaton teräs
Wash still2 ✕ 16600 l
Spirit still2 ✕ 15121 l
Tuotantokapasiteetti (2020)3 400 000 l