Ardmore

Ardmore perustettiin vuonna 1898 tuottamaan mallasviskiä Teacher’s & Sonsin suositun Highland Cream -sekoiteviskin komponentiksi. Perustajana oli Adam Teacher, joka kuoli hieman ennen kuin tislaamo valmistui. Ardmore sijaitsee lähellä Invernessin-Aberdeenin rataa, josta aikanaan rakennettiin pistoraide viskin ja raaka-aineiden kuljettamiseksi. Ardmorella käytettiin pitkään myös höyryvoimaa ja alkuperäinen höyrykone on edelleen paikallaan ja käyttökuntoinen.

Tislaamolla oli alunperin kaksi tislauspannua, mutta niiden määrä kasvoi neljään vuonna 1955 ja vuonna 1974 niiden määrä jälleen kaksinkertaistui nykyiseen kahdeksaan. Tislaamo myös mallasti omat maltaansa vuoteen 1976 asti. Samana vuonna tislaamo myytiin Allied Spiritsille. Ennen tätä tislaamo ei missään vaiheessa pullottanut omaa tuotettaan single maltina, vaan kaikki tuotettu viski käytettiin sekoiteviskeihin muutamaa harvinaista yksityispullotetta lukuun ottamatta.

Tislaamo käytti nykyisin jo erittäin harvinaiseksi käyneitä suoraan hiilellä lämmitettäviä tislauspannuja aina vuoteen 2002 asti, kun tislauspannujen lämmitykseen alettiin käyttää höyryä. Vuonna 2005 Jim Beam brands osti tislaamon Allied Domeqilta ja vuodesta 2014 asti tislaamo on ollut Beam Suntoryn / Fortune Brandsin omistuksessa Suntoryn ja Jim Beamin yhdistyttyä.

Valmistus

Ardmore on koko toimintansa ajan käyttänyt Highlandin alueelle jokseenkin epätyypillisesti savuisia maltaita (12-14 ppm). Maltaiden savustusaste ei ole yhtä suuri kuin Islayn saarella, mutta silti huomattavasti savuisempi kuin Highlandin alueella yleisesti. Turve on myös erityyppistä kuin Islayn turve ollen kuivempaa. Tislaamo tislaa myös savutonta tislettä Ardlair -nimellä.

Ardmoren mäskäyssammiona on valurautainen kuparikannella varustettu 12 tonnin vetoinen astia. Käymissammioita on 14 ja ne on valmistettu douglasinkuusesta – hyvin perinteistä siis. Tislauspannuja on yhteensä kahdeksan ja myös ne ovat hyvin perinteisen mallisia. Niiden kaula kääntyy jyrkästi alas. Viski kypsytetään paikan päällä ja myös vanha mallastamo on otettu kypsytyskäyttöön.

”Meillähän menee ihan hyvin vaikka tämä onkin joidenkin mielestä vähän laitonta”

William Manera Bergius, Adam Teacherin veljenpoika yhdysvaltain kieltolain aikaan

Faktalaatikko

OmistajaBeam Suntory
Perustettu1898
www-osoiteardmorewhisky.com
Mäskäyssammio12 tonnia – valurauta ja kuparikansi
Käymissammio14 ✕ douglaskuusi
Wash still4 ✕ 15000 l
Spirit still4 ✕ 15000 l
Tuotantokapasiteetti (2020)5 500 000 l