Arran / Lochranza

Arranin tislaamo perustettiin samannimiselle saarelle 1993. Saarelle on sittemmin perustettu myös toinen tislaamo (Lagg), jolla on samat omistajat. Samassa yhteydessä Arranin tislaamon nimi vaihtui virallisesti Lochranzaksi ja se sijaitsee samannimisessä kylässä. Tislaamo kuitenkin tunnetaan laajalti alkuperäisellä nimellään ja siksi myös tässä yhteydessä puhutaan tislaamosta Arranin tislaamona.

Arran on ensimmäisiä ns. uuden ajan tislaamoja. Itse tislaamoyhtiö perustettiin vuonna 1993. Tislaamon rakennustyöt aloitettiin joulukuussa 1994, mutta ne piti pian keskeyttää lähistölle pesimään ilmestyneen kotkapariskunnan vuoksi. Tislaus päästiin lopulta aloittamaan 29. kesäkuuta 2015 kello 2:29 iltapäivällä.

Tislaamon paikan valinta oli kiinni kahdesta tekijästä. Siitä, että sen sijainnilla oli saatavilla hyvälaatuista vettä sekä siitä, että turistien olisi helppo päästä tislaamolle. Tislaamon aloittaessa toimintaansa se myös myi suuria määriä tynnyreitä yksityisille ostajille. Jopa siinä määrin, että tislaamon oli pakko luopua käytänteestä jotta sillä itsellään oli riittävästi viskiä pullotettavaksi asti.

Jo vuonna 2017 tislaamoa laajennettiin ja sinne lisättiin toinen pari tislauspannuja. Arran on viime vuosina saanut paljon kehuja osakseen ja osasyynä tähän on varmasti tislaamon onnistunut tynnyripolitiikka sekä se, että tislaamo pullottaa kaiken viskinsä kylmäsuodattamattomana, värjäämättömänä sekä vähintään 46% vahvuisena.

Valmistus

Tislaamon kaikki tuotanto on keskitetty yhden katon alle aina mäskäyksestä tislaukseen. Vaikka tislaamo on moderni, käytetään valmistuksessa erittäin perinteisiä menetelmiä ja materiaaleja. Mäskäyssammio on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, mutta käymissammiot on tehty perinteisesti douglaskuusesta. Vierre on kirkasta ja sitä käytetään noin 60 tuntia. Tislauspannuja on neljä ja ne ovat suhteessa moneen muuhun tislaamoon erittäin pienikokoisia.

Kypsytykseen Arran käyttää useita erilaisia, mutta lopputuotteen perusteella hyvälaatuisia tynnyreitä. Tislaamon peruspullotteisiin kuuluu niin bourbon-, sherry-, kuin viinitynnyreissä kypsytettyjä versioita. Myös pienempiä Quarter Cask -tynnyreitä käytetään. Jännänä yksityiskohtana osa Arranin viskeistä on kypsynyt Springbankin tislaamon varastoissa, koska Arranilla ei ollut tarpeeksi tilaa ja uusille varastoille ei saatu alunperin kaavoituslupaa. Sittemmin varastotilaa on kuitenkin saatu rakennettua lisää ja Arranin viskin kypsyvät nykyisin samalla saarella. Tislaamo on myös tuottanut turpeista viskiä Machrie Moor -nimellä, mutta sen tuotanto on nyttemmin siirretty Arranin omistajien uudelle Lagg-tislaamolle.

”Teemme viskiä vanhalla tavalla. Se ei ole helpoin tai halvin tapa, mutta se on paras.”

James McTaggart, Production Director, Isle Of Arran Distillers ltd.

Faktalaatikko

OmistajaIsle of Arran Distillers Ltd.
Perustettu1993
www-osoitearranwhisky.com
Mäskäyssammio2,5 tonnia – ruostumaton teräs
Käymissammio6 ✕ douglasinkuusi
Wash still2 ✕ 7100 l
Spirit still2 ✕ 4300 l
Tuotantokapasiteetti (2020)1 200 000 l