Islay
Islayn saari sijaitsee Skotlannin länsirannikolla Juran ja Cambeltownin läheisyydessä.
Islayn saaren viskit ovat Skottilaisista mallasviskeistä kaikkein savuisimman ja turpeisimman makuisia. Savun ja turpeen lisäksi niiden maussa voi aistia suolaisuuden, nahkan, jodin ja meriheinän makuja ja tuoksuja. Maut saattavat aluksi tuntua kuivilta ja savun hallitsemilta. Näiden takaa on kuitenkin havaittavissa makeutta ja mausteisuutta.
Ominaista Islayn viskeille on, että niiden valmistamiseen käytetyt maltaat kuivataan voimakkaalla turvesavulla. Tislaamoiden käyttämä vesi on myös erittäin humuspitoista. Tämä johtuu veden suodattumisesta paksun turvekerroksen läpi. Poikkeuksiakin löytyy. Bunnahabhainin vesilähteen vesi on täysin kirkasta ja Bruichladdichin vesi taasen virtaa erityyppisen maaperän läpi. Veden vaikutus lopulliseen tisleeseen onkin joidenkin lähteiden mukaan häviävän pieni.
Islayn tislaamot kypsytysvarastoineen sijaitsevat usein meren rannalla, josta johtuen viskeihin tulee meren makua – suolaisuutta, meriheinää jne. Laphroaigin kypsytysvarastoon saattaa jopa nousta vesi kovan tuulen ja nousuveden seurauksena. Bowmoren Vault No1 on puolestaan tunnettu siitä, että merivesi piiskaa sen seiniä jatkuvasti. Poikkeuksia ovat Lagavulin ja Caol Ila. Lagavulinin viskeistä vain pieni osa kypsytetään Islaylla kun taas Caol Ilan kaikki viski viedään tankkiautoilla mantereelle, jossa se kypsyy Diageon isoissa kypsytysvarastoissa keskellä Skotlantia.
Käytettyjen maltaiden savustusaste vaihtelee tislaamoittain. Ardbeg, Lagavulin ja Laphroaig kuuluvat normaalituotantonsa puitteissa tislaamoihin, jotka käyttävät kaikkein vahvimmin savuista mallasta. Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila ja Kilchoman puolestaan käyttävät myös savustamatonta tai ainoastaan kevyesti savuista mallasta osassa tuotannostaan. Bowmore asettuu näiden keskimaastoon.
Joka tapauksessa Islay on tunnettu juuri ”savuviskeistään” – mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla myös muita kuin savuisia versioita Islayn viskeistä. Ne saattavat yllättää täyteläisyydellään ja makumaailmallaan vaikka sitä paljon puhuttua savua ei löytyisikään.