Speyside

Speysiden alue kuuluu maantieteellisesti Highlandin alueeseen, mutta erotetaan omaksi alueekseen siellä valmistettavien viskien määrän vuoksi. Noin 50% koko Highlandsin alueen viskeistä tulee juuri tältä alueelta. Alueen läpi risteilevä Speyn joki antaa nimensä koko tälle alueelle, joka vielä voidaan jakaa yhdeksään pienempään alueeseen. Alueita ovat: Speyside (keskinen Speyside), Inverness, Findhorn, Lossie, Rothes, Dufftown, Strathisla, Deveron ja Livet.

Alueen viskeille on tyypillistä makeus. Ne eivät myöskään ole turpeisia, vaikkakin joistakin viskeistä on tuoksusta löydettävissä häivähdys savua. Niistä saattaa myös löytää kukkaisempia makuja, kuten ruusua, banaania sekä omenaa. Alueen viskeistä ei silti pidä ajatella niiden olevan yhdestä puusta veistettyjä. Alueen sisälläkin on niin suuria eroja makujen vivahteissa, että alueen jakaminen eri osa-alueisiinkin kannattaa.

Keskisen Speysiden alueella tislataan suurin osa alueen viskeistä. Alue rajoittuu noin 25 kilometrin säteelle Speyn joen ympäristöön. Skotlannin ehkä kuuluisimmat tislaamot sijoittuvat juuri tänne Spey-joen ympäristöön.

Hieman itään keskisestä Speysidestä sijaitsee Dufftown. Sen viskit ovat usein pehmeitä ja makeita, sekä helposti lähestyttäviä. Iän karttuessa näidenkin viskien maut vahvistuvat ja saavat uudenlaista potkua. Pohjoisen Lossien viskit ovat taasen ”laidasta laitaan” tuotteita, eli vivahteita löytyy suuntaan jos toiseenkin. Muiden alueiden viskit ovat jokainen omanlaisiaan.

Speysiden alueellakin on viskin maailmanmenestyksen myötä alettu tislaamaan kuitenkin hyvinkin erityyppisiä viskejä. Savumaltaiden käyttö ei ole enää mitenkään vierasta ja erilaisia tislaustapoja on yhtä monta kuin tislaamoitakin. Oikeastaan yhtä tyypillistä Speysiden viskiä ei siis enää voida luokitella niin tarkkaan kuin vielä jokunen vuosikymmen sitten.

Tislaamot:

Aberlour

Allt-a-Bhainne