Aultmore

Aultmoren tislaamo aloitti tuotantonsa vuonna 1897. Sen rakennutti Alexander Edward, joka oli perinyt Benrinnesin tislaamon isältään ja perusti myös Craigellachien tislaamon. Tislaamon tisle osoittautui niin laadukkaaksi, että tuotanto kaksinkertaistettiin jo heti seuraavana vuonna. Vuoden 1899 Pattisonin kriisi vaikutti tislaamon toimintaan rajusti. Eräs tislaamon johtajista oli myös tehnyt läheistä yhteistyötä Pattisonien kanssa ja heidän konkurssinsa oli lopettaa koko Aultmoren tislaamon toiminnan lyhyeen. Samaan aikaan Alexander Edward oli ostanut myös Obanin tislaamon ja laittoi käyntiin vahvasti ylimerkityn osakeannin, joka entisestään syvensi rahoituskriisiä

Tuotantoa leikattiin, mutta Aultmore säilyi, vaikkakin se oli joidenkin tietojen mukaan myös jokusen vuoden suljettuna 1900-luvun alussa. Vuonna 1923 sen osti John Dewar & Sons ja muutamaan vuotta myöhemmin Dewarsista tuli osa DCL limitediä, eli nykyistä Diageoa, kunnes tislaamo vuonna 1998 myytiin Bacardille.

Tislaamo rakennettiin käytännössä miltei kokonaan uusiksi 1971. Vanha kymmenen hevosvoiman alkuperäinen höyrykone poistettiin käytöstä vasta tuolloin. Tätä vuodelta 1898 peräisin olevaa höyrykonetta oli käytetty ohran ja maltaan siirtämiseen, mäskäysprosessin yhteydessä, pyörittämään tislauspannujen pohjalla olevia myllääjiä ja useita erilaisia pumppuja. Höyrykone on entisöity ja säilytetty ja se on edelleen nähtävissä tislaamolla.

Tislaamon tislaushuone on varustettu isoilla avattavilla lasi-ikkunoilla, joiden kautta huoltotoimenpiteet on helpompi suorittaa. Siinä missä monella tislaamolla tislauspannujen uusimiseksi pitää purkaa käytännössä koko katto, voidaan Aultmorella huoltotoimenpiteet ja pannujen vaihto suorittaa ikkunoiden kautta. Suurin hyöty avattavista ikkunoista on kuitenkin henkilökunnalle, joka saa joskus erittäinkin kuumana käyvää ”pannuhuonetta” viilennettyä vain avaamalla ikkunat.

Aultmoren kalustoa on uusittu myöhemminkin. Vuonna 2003 uusittiin mäskäyssammio, joka tilattiin Saksasta. Mäskäyssammion kanssa oli alkuun ongelmia, mutta ne ratkaistiin etäohjaamalla mäskäysprosessia suoraan sammion rakentaneen Steineker of Freisingin avulla. Osoitus siitä, että tietotekniikka muuttaa vahvasti myös tislaamoiden toimintaa.

Valmistus

Aultmoren mäskäyssammio on moderni ja rakennettu ruostumattomasta teräksestä. Käymissammioina käytetään sen sijaan perinteisiä lehtikuusesta valmistettuja sammioita. Käymisaika on pitkä – 56 tuntia. Tislauspannuja on kaksi paria. Kaikki valmis tisle viedään sellaisenaan tankkiautoilla muualle tynnyröitäväksi ja kypsytettäväksi. Suurin osa tisleestä käytetään edelleen sekoiteviskien valmistukseen, mutta Aultmore kuuluu nykyisin myös Bacardin ”Last Great Malts” -sarjaan ja sitä pullotetaan entistä enemmän myös Single Maltina eri ikäisinä versioinaan. 12- ja 18 -vuotiaita versioita on hyvin saatavilla ja iältään vanhempiakin versioita on pullotettu.

”Jos Aultmore ei kuulu kauppaan, niin unohtakaa!”

Tuntematon Bacardin edustaja diageon kanssa käydyissä myyntineuvotteluissa

Faktalaatikko

OmistajaJohn Dewar & Sons (Bacardi)
Perustettu1896
www-osoiteaberfeldy.com
Mäskäyssammio10 tonnia – ruostumaton teräs
Käymissammio6 ✕ lehtikuusi
Wash still2 ✕ 22970 l
Spirit still2 ✕ 17500 l
Tuotantokapasiteetti (2020)3 200 000 l