takaisin

Islay

Islayn saari sijaitsee Skotlannin länsirannikolla Juran ja Cambeltownin läheisyydessä. Islayn saarella toimii tällä hetkellä seitsemän tislaamoa, Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin, sekä Laphroaig. Port Ellenin tislaamo on valitettavasti lopettanut tuotantonsa 1983.

Islayn saaren viskit ovat Skottilaisista mallasviskeistä kaikkein savuisimman ja turpeisimman makuisia. Savun ja turpeen lisäksi niiden mausta voi aistia suolaisuuden, nahkan, jodin ja meriheinän makuja ja tuoksuja. Maut saattavat aluksi tuntua kuivilta ja savun hallitsemilta. Näiden takaa on kuitenkin havaittavissa makeutta ja mausteisuutta. Alueen viskit voidaan oikeastaan jaotella kolmeen alaluokkaan. Voimakkaimman makuisiin kuuluvat Ardbeg, Lagavulin ja Laphroaig. Keskikastiin Bruichladdich, Caol Ila ja Port Ellen. Kevyimpään luokkaan kuuluvat Bowmore ja Bunnahabhain.

Ominaista voimakkaan ryhmän viskeille on, että niiden tekemiseen käytetyt maltaat kuivataan voimakkaalla turvesavulla. Niiden valmistamiseen käytetty vesi on myös erittäin ruskeaa. Tämä johtuu veden suodattumisesta paksun turvekerroksen läpi, josta se imee mukaansa hieman humusta ja paljon aromeja. Tislaamot kypsytysvarastoineen sijaitsevat usein meren rannalla, josta johtuen viskeihin tulee meren makua. Laphroaigin kypsytysvarastoon saattaa jopa nousta vesi kovan tuulen ja nousuveden seurauksena.

Makunsa voimakkuuden puolesta keskikastiin kuuluvien viskien maltaita ei "savusteta" niin voimakkaasti kuin voimakkaan ryhmän viskejä. Saatetaanpa käyttää jopa ilman savua kuivatettua mallasta. Käytetty vesi ei myöskään ole turvekerroksen läpi suodattunutta, vaan alueen lähteistä lähtöisin. Tuloksena viskit ovat kevyemmän makuisia, ja mausta voi löytää jopa sammaleisia piirteitä. (Sammaltamisen piirteitä löytyykin sitten juojan suusta.)

Kevyimmän luokan viskeistä Bowmore asettuu oikeastaan kaikkien ryhmien keskelle. Siinä on joitakin ominaisuuksia molemmista ryhmistä ja sen vielä lisäksi oma tyypillinen makunsa. Bowmoresta löytyy ehkä eniten Islayn viskeistä sherrymäisiä ja toffeen makuja.

(kartta)

Islayn alueen tislaamoita

Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig