takaisin

Johdatus maisteluun

Tässä osiossa käsitellään viskin maistamiseen käytettyjä aisteja, sanastoa ja maistelussa käytettyä kieltä ja ilmaisuja.

Aisteista
Sanastoa
Maistelun kieli

Aisteista

Nenä on viskin maistelussa tärkein aistin. Nenä on elimenä huomattavasti tarkempi kuin kieli, vaikkakin kielen ja nenän yhteispeli on se, joka lopulta nieltäessä sitoo maut yhteen. Kunnon nuhan yllättäessä huomaa nenän tärkeyden makuaistimusten latistuessa mitäänsanomattomiksi. Vaikka viskien maku voidaankin jaotella neljään eri makuun, on päätuoksuja jopa 32. Hajuaistimukset aiheutuvat viskistä haihtuvista ainesosista, jotka nenän ja aivojen yhteyistoiminnan seurauksena saavat uuden merkityksen.

Pienellä harjoittelulla erilaiset tuoksut voi erottaa toisistaan ja jakaa ne osiin, sekä erottaa mistä eri tuoksuista jokin tietty tuoksu koostuu. Homma muuttuu hankalaksi siinä vaiheessa kun jollekin tietylle hajulle pitäisi keksiä nimi. Tästä johtuen niin viskin, kuin vaikka oluenkin haistelussa uusien ja välillä hullunkuristenkaan nimien ja yhtäläisyyksien keksimistä ei pidä karsastaa.

Kieli makujen aistijana ja se mitä kieli "tuntee" on toki myös erittäin tärkeää viskistä nauttiessa. Päämakujen lisäksi kieli aistii viskin viskositeettia, pistävyyttä ja ylipäätään sitä miltä viski suussa tuntuu. Yksi näistä tunnuista on itse asiassa eräänlainen kivun muoto, jota alkoholi aiheuttaa niin nenässä kuin kielelläkin. Teoriassa näillä haihtuvilla alkoholihöyryillä on anesteettisia vaikutuksia. Kannattaa siis varoa ettei kupsahtele pelkän haistelun seurauksena ja varoa, ettei kieli puudu ennen aikojaan.

Kielellämme sijaitsee pienen pieniä makuhermoja, jotka rekisteröivät neljää eri päämakua. Karkeasti voidaan sanoa, että makean aistimukset aiheutuvat kielen kärjessä, happamen ja suolaisen aistimukset aistitaan kielen sivuilla ja karvaat maut kielen takaosassa. Eri maut eivät kuitenkaan maistu kielellä yhtä nopeasti ja tästä syystä onkin tärkeää pyöritellä viskiä suussa ja antaa sen valua kielen yli. Vaikka yllättävältä saattaa kuulostaakin, on myös kitalaki yksi suurimpia aistituntemuksien aiheuttajia varsinkin viskin jälkimaussa.

Makuaisti on itse asiassa seurausta kielen ja nenän yhteistoiminnasta ja on kolmen eri tekijän, eli tuoksun, maun ja suutuntuman yhteenveto. Nenämme aistii tuoksuja, erilaisten haihtuvien aineiden nyansseja, ja välittää tämän tiedon aivoillemme. Ihminen haistelee alitajuisesti ympäristöään koko ajan ja aina silloin tällöin joku tuoksu saattaakin tuoda mieleen jonkin tietyn paikan tai tilanteen. Aistina hajuaisti laukaisee muistoja huomattavasti useammin kuin äänet tai se mitä olemme nähneet. Hajuaistit ovatkin yksiä vahvimmin kokemiamme tuntoja. Hajuaistin toimintaan liittyy usein myös mielikuva mausta. Makuaisti on siis erilaisten tuntemusten ja mielikuvien yhdistelyä.

Sanastoa

Viskin maistelussa käytetty sanasto on melko vivahteikasta aivan kuten oluen ja viinin maistelussakin. Alla on maistelun perussanastoa. Sanasto on englanninkielinen, mutta termit on pyritty kääntämään suomeksi. Mistään ei valitettavasti ole oikein löytynyt teosta tai nettiosoitetta, missä näitä makuun liityviä termejä olisi fiksusti suomennettu. Siispä suomennokset ovat omiani.


Bland Persoonaton
Body Runko, kertoo tuotteen luonteesta, eli kuinka paljon "runkoa" löytyy
Clean Puhdas, tuotteessa ei havaittavissa sivuhajuja tai makuja
Dry Kuiva, yleinen nimitys sille kuinka kuivan tuntuinen viski on
Green Vihreys, erilaisten aldehydien mukanaan tuomat maut
Heavy Raskaus, eli aromien kokonaismäärä, mitä enemmän, sen raskaampi
Light Keveys, yleensä aromikas, mutta herkkä mauiltaan
Mellow Täyteläisyys, termi liittyy kypsytykseen. Alkoholi on muuttunut maultaan miellyttävän lämpimäksi.
Neutral Neutraali, aromien puute viinan makua lukuun ottamatta
Rich Rikas, erittäin vivahteikas ja monimakuinen
Round Pyöreä, tasapainoinen aromeiltaan ja maultaan
Robust Rotevuus, paljon tuoksua ja vahvoja makuja, luonteikas
Sharp Terävyys, pistävä tuoksu ja maku
Soft Pehmeys, alkoholimaisuus ja muut tuoksut huomaamattomia
Thin Ohuus, maun ja aromien puute, vetinen

Maistelun kieli

Oluiden ja viinien nauttijoille ja maistelijoille saattaa olla tuttu termi nimeltä makuympyrä. Viskienkin maisteluun on kehitetty oma makuympyränsä, joka ohessa on itse suomennettuna. Mahdollisia suomennosehdotuksia otetaan mielellään vastaan.

Käytännössä ympyrä toimii siten, että sisemmässä ympyrässä käytetään analyyttisestä kemiasta tuttuja termejä, ulompi ympyrä kuvailee jokaiseen sisemmän ympyrän segmenttiin kuuluvia makuja. Ympyrä jaetaan kahteen puoleen. Vasemmalla olevat aromit ovat tuotantovaiheessa viskiin tulevia ja oikealla olevat kypsytysvaiheen makuja. Alla olevassa ympyrässä on kaksi ensimmäistä makuympyrän kehää, mutta linkkejä seuraamalla pääset tarkistelemaan myös kolmannen kehän makuja. Kaikki kolme kehää hajottavat maut yhä useampiin osiin, joten kolmannen kehän maut ovat jo hyvin yksityiskohtaisia ja tarkkoja.Tuotantovaiheessa viskiin nouseviin makuihin kuuluvat esterit, fenolit, aldehydit ja "tunkkaiset" hajut. Estereihin kuuluu hedelmäisiä ja luonnon tuoksujen vivahteita, fenoleihin savua, tervaa ja merilevää, aldehydeihin ruohomaisuutta ja vihreyttä, tunkkaisiin hajuihin nahkaa, tupakkaa ja mehiläisvahaa. Näistä ryhmistä tunkkaiset hajut ovat kaikkein vaikeimmin ryhmiteltävissä. Ne eivät ole yleensä välttämättä miellyttäviä hajuja, mutta kuuluvat olennaisena osana skottilaisen mallasviskin maailmaan. Tunkkaiset hajut syntyvät nimenomaan tislausvaiheessa ja viskin leikkaus vaikuttaa niiden voimakkuuteen erityisen paljon.

Kypsennysvaiheessa tunkkaiset hajut yleensä vähenevät ja muuttuvat. Tämän lisäksi tynnyrissä käytetty puu antaa omat arominsa kypsytettävälle viskille. Yksi eniten esille tulevista mauista kypsytysvaiheessa on sherryn ja bourbonin mukanaan tuomat aromit, joita käytetyistä tynnyreistä liukenee. Sherrytynnyreistä liukenee viskiin sherryn ja uusista tynnyreistä pihkamaisia aromeja. Bourbontynnyreistä taasen irtoaa vaniljan ja sikarilaatikon aromeita. Pitkään säilytetty viski imee itseensä eritoten puun aromeja ja saattaa siksi vaikuttaa kuivalta.