takaisin

Lagavulin

Lagavulinin tislaamo sijaitsee Islayn eteläosissa Kildatonin rannalla Laphroaigin, Ardbegin ja Port Ellenin läheisyydessä. Lagavulinin tislaamo on ainoa "henkiin jäänyt" yksilö rannalla 1740-luvulla toimineista laittomista pikkutislaamoista. Rannalla toimi tuolloin jopa tusinan verran erillisiä tislaamohökkeleitä. Lagavulin aloitti laillisen tislaamotoiminnan vuonna 1817 jolloin paikalla toimi vielä kaksi erillistä tislaamoa. Vuonna 1830 nämä yhdistettiin ja siitä lähtien Kildatonin rannalla on ollut vain yksi tislaamo, Lagavulin.

Vuonna 1867 tislaamon osti "Restless Peter" Mackie, jonka perua on mm. White Horse sekoiteviski, jonka tärkein osa Lagavulin edelleen on. Myöhemmin Mackie aateloitiin ansioituneena liikemiehenä. Vuosien varrella tislaamoa laajennettiin ja 1800-luvun lopulla se heijastelikin mielenkiintoista kokonaisuutta eri kausien arkkitehtuurista. Tuohon aikaan oli myös harvinaista, että tislaamo myi tuotettaan suoraan. Suurin osa kun meni sekoiteviskien tuotantoon. Lagavulin kuitenkin teki näin ja saavutti viskinä huomattavaa suosiota ja arvostusta.

Yksi Mackien projekteista oli Malt Mill, jonka tarkoituksena oli tuottaa aitoa vanhanaikaista viskiä joka eroaisi kauden "moderneja tuotantomenetelmiä" käyttäen valmistetuista viskeistä. Malt Mill polkaistiin käyntiin 1908 ja se käytti viskin tuotantoon ainoastaan turvetta hiilen ja muiden modernien menetelmien sijaan. Luonteeltaan tuotettu viski erosi Lagavulinista huomattavasti. Malt Mill oli toiminnassa aina vuoteen 1960, jonka jälkeen sen tislauskattiloita käytettiin vielä jonkin aikaa Lagavulinin valmistukseen. Nykyään Malt Millin mallastamo toimii Lagavulinin vierailukeskuksena.

Osansa Lagavulinin makuun lahjoittaa erikoisen paksukaulaiset, sipulinmalliset, jyrkkäkaulaiset tislauskattilat, sekä lehtikuusiset mäskiastiat. Tislaamo vannottaa, että juuri ne tuovat viskiin sen olennaisen Lagavulinin maun, joka tekee siitä niin arvostetun. Tislaamon käyttämä vesi valuu turpeisen maaston läpi Solan Lochsin järvistä. Lagavulinia on saatavilla 16 vuotiaana perusversiona, distillers editionina sekä 12-vuotiaana tynnyrivahvuisena versiona

Lagavulinin etiketti ja tislauspannuja