takaisin

Speyside


Speysiden alue kuuluu maantieteellisesti Highlandin alueeseen, mutta erotetaan omaksi alueekseen siellä valmistettavien viskien määrän vuoksi. Noin 50% koko Highlandsin alueen viskeistä tulee juuri tältä alueelta. Alueen läpi risteilevä Speyn joki antaa nimensä koko tälle alueelle, joka vielä voidaan jakaa yhdeksään pienempään alueeseen. Alueita ovat: Speyside (keskinen Speyside), Inverness, Findhorn, Lossie, Rothes, Dufftown, Strathisla, Deveron ja Livet.

Alueen viskeille on tyypillistä makeus. Ne eivät myöskään ole turpeisia, vaikkakin joistakin viskeistä on tuoksusta löydettävissä häivähdys savua. Ne ovat myös esterimäisiä ja väitetäänpä niiden tuoksusta irtoavan kynsilakanpoistoaineenkin hajuja. Niistä saattaa myös löytää kukkaisempia makuja, kuten ruusuja, banaania sekä omenaa. Alueen viskeistä ei silti pidä ajatella niiden olevan yhdestä puusta veistettyjä. Alueen sisälläkin on niin suuria eroja makujen vivahteissa, että alueen jakaminen eri osa-alueisiinkin kannattaa.

Keskisen Speysiden alueella tislataan suurin osa alueen viskeistä. Alue rajoittuu noin 25 kilometrin säteelle Speyn joen ympäristöön. Skotlannin ehkä kuuluisimmat tislaamot sijaitsevat juuri tänne Spey-joen ympäristöön. Macallan, Gragganmore ja Aberlour saattavat olla harrastajille tuttuja merkkejä. Ummikkoille nimet eivät ehkä sano mitään, mutta selvyyden tuomista vartenhan nämäkin sivut on rakennettu!

Hieman itään keskisestä Speysidestä sijaitsee Dufftown. Sen viskit ovat usein pehmeitä ja makeita, sekä helposti lähestyttäviä. Iän karttuessa näidenkin viskien maut vahvistuvat ja saavat uudenlaista potkua. Pohjoisen Lossien viskit ovat taasen "laidasta laitaan" tuotteita, eli vivahteita löytyy suuntaan jos toiseenkin. Muiden alueiden viskit ovat jokainen omanlaisensa, mutta käytännössä voidaan sanoa niiden olevan melko samankaltaisia muiden Speysiden viskien kanssa.

Speysiden alueen tislaamoita

Ardmore, Balvenie, Cragganmore, Dalwhinnie, Longmorn, Glenlossie