takaisin

Talisker

Taliskerin perustivat Skyen saarelle vuonna 1830 kaksi lääkärin poikaa, Hugh ja Kenneth MacAskill. Alkuhankaluuksien jälkeen tislaamo aloitti varsinaisen toimintansa vuonna 1831. Nimensä tislaamo sai läheisen kukkulan laella sijainneen Taliskerin kartanolta, joka oli iät ajat ollu Macleodin suvun päämiehen asujaimisto. Vuonna 1900 tislaamoa laajennettiin ja se sai oman laiturin ja kärrykiskot. Useat työntekijät olivat myös rakentaneet talojaan tislaamon lähistölle.

Tislaamo vaihtoi vuonna 1928 kolminkertaisesta tislauksesta kaksinkertaiseen. Vuonna 1960 tulipalo tuhosi tislaamon pahoin ja tislaushuone paloi poroksi. Tislauspannut rakennettiin jokaista niittiä myöden samanlaisiksi kun ne olivat ennen paloa, jotta viski säilyisi samanlaisena. Palolta säästyivät tuulen kääntymisen ansiosta ainoastaan seinien ulkopuolella sijainneet perinteiset kierrelauhduttimet.

Taliskerin tislaamossa käytetään yhä edelleen puisia käymisastioita. Vesi viskiin saadaan turpeisilta Hawk Hillin kukkuloilta. Tislauspannuja on käytössä yhteensä viisi. Kaksi isompaa ensimmäistä kierrosta varten ja kolme pienempää toista tislausta varten. Tislauspannuille on ominaista U-kirjaimen muotoinen mutka sisä- ja ulkoseinän välillä. Talisker on ainoa Skyen saarella toimiva mallasviskitislaamo.

Taliskerin etiketti ja tislauspannu