takaisin

Valmistautuminen maisteluun

Tässä osiossa tutustutaan maisteluun yleensä, lasitavaraan, menetelmiin yms.

Ympäristö
Yksin vai seurassa?
Lasi
Laimentaminen
Lämpötila

Ympäristö

Kovin monella ei varmaankaan ole kotonaan erillistä tilaa, jossa maistella ja haistella viskiä, lukuun ottamatta joitakin onnekkaita. Maistelu kannattaakin yleensä tehdä sohvan nurkassa, työhuoneessa tai muussa sellaisessa ympäristössä jossa on rauhallista. Tosimaistelija sulkee maistelun ajaksi verhot, vetää puhelintöpselin seinästä, tai oikeastaan näinä päivinä pistää puhelimen äänettömäksi ja karsii ympäriltään muut häiriötekijät.

Haistelun kannalta on myös ensiarvoisen tärkeää, että ympäristö olisi ilmaltaan raikas. Kaikki vieraat hajut kuten ruoankäry, tupakansavu, maalinkäry, puhdistusaineet yms. häiritsevät itse viskin aromien tunnistamista. Jos aiot maistella useita viskejä samalla kertaa, kannattaa maistelu suorittaa jonkinmoisen tason vieressä. Ammattimaiset maistelijat ja sekoittajat maistelevat viskejä usein "lennosta", eli eivät erikseen istuskele missään. Kotona kannattaa kuitenkin rauhoittua paikalleen.

Yksin vai seurassa?

Yksin maistelussa on omat puolensa. Ympäristö on rauhallinen ja seura useimmiten miellyttävää. Kannattaa kuitenkin harkita maistelua ryhmässä. Yleensä yksin maistellessa saattaa jäädä tiettyjen mielikuvien vangiksi. Tällaisten mielikuvien rikkominen on huomattavasti helpompaa, jos maisteluseurueen jokin toinen jäsen huomaakin viskissä erilaisia vivahteita kuin itse tulisi huomattua. Sen sijaan, että keskittyy etsimään jotain tiettyä makua, saattaa jonkun toisen havainto avata silmät aivan eri maulle. Makutulosten vertailu on myös mielenkiintoista. On mukava huomata miten erilaisiakin nyansseja eri ihmiset saattavat eri viskeissä huomata.

Vakavaa maistelusessiota varten huone kannattaa tuulettaa. Jos maistellaan seurueessa, kannattaa jättää parta- tai hajuvesi ruiskauttamatta. Samoin kannattaa välttää käsien pesua voimakkaasti hajustetulla pesuaineella. Heti aterian jälkeen maistelua tulisi myös välttää, sillä ihminen maistaa paremmin ollessaan hieman nälkäinen. Tässä toki taasen rikotaan niitä kaikkia sääntöjä, joissa kielletään alkoholin nauttiminen tyhjään mahaan, mutta mitäpä sitä ei antoisan maisteluhetken vuoksi tekisi. Kaikkein parhaimmillaan ihmisen makuaisti on aamupäivällä ennen lounasta. Tämä ei tosin ajankohtana lienee niitä parhaita maistelua ajatellen.

Lasi

Oikean muotoinen ja kokoinen lasi on ensiarvoisen tärkeä. Suoraseinäisillä tumbler-laseilla, eli perinteisen mallisilla "viskilaseilla" ei ole mitään tekemistä viskin maistelun kanssa. Oikeaoppisessa viskin maistelussa käytetään snifteriä, eli tulppaanin muotoista lasia, joka kerää aromit. Oikeaoppinen sherrylasi tai pieni aromilasi kelpaa myös toimitukseen oivallisesti. Tislaamoissa käytetään yleisesti kristallilaseja niiden kirkkauden ja valontaitto-ominaisuuksien vuoksi.


Tulppaanin muotoinen lasi on omiaan viskin maisteluun

Laimentaminen

Pullo- tai tynnyrivahvuisen viskin huonoja puolia on, että sellaisenaan haisteltuna ja maisteltuna ne turruttavat hyvin nopeasti niin haju-, kuin makuaistin. Melkein kaikkien viskien aromit ja maku aukeavatkin paremmin, jos viskilasiin lorauttaa pienen tilkan vettä. Varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa ja tässä asiassa kannattaa ennemminkin pihistellä, kuin liioitella. Vettä saa aina lisättyä, mutta sen erottaminen viskistä ei onnistu. Vetenä kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää puhdasta lähdevettä, mutta suomessa puhdas vesijohtovesikin kelpaa. Tosin jos vesijohtovedestä sellaisenaan juotaessakin erottuu ylimääräisiä makuja, ei sen käyttö ole suositeltavaa. Veden lisäämisessä voidaan pienenä ohjesääntönä pitää, että viskiä voi laimentaa niin kauan, kunnes nenän kirvely haistellessa katoaa. Viimeistään tässä vaiheessa laimentaminen tulee lopettaa.

Kaikkien viskien laimentamista ei kuitenkaan suositella. Erityisesti vanhat, pitkään kypsytetyt ja sitä myötä kalliit viskit saattavat kärsiä laimentamisesta. Liian veden lisääminen hajoittaa maut tällaisessa tapauksessa liian latteiksi. Yleensä tällaisia kalliimpia ja vanhempia viskejä nautitaankin yömyssyksi, tai samaan tapaan kuin konjakkia. Rauhassa nautiskellen. Tällaisessa tapauksessa viskin laimentimena ja makujen avaajana toimii juojan oma sylki.

Lämpötila

Ilmasto ja lämpötila on yksi seikka joka vaikuttaa viskin tarjoilulämpötilaan. Huoneenlämpöisestä viskistä ei välttämättä irtoa kaikki viskille olennaiset aromit ja tästä syystä viskiä onkin hyvä lämmittää kädellä, jolloin sen aromit aukeavat pikkuhiljaa. Eri juttu sitten onkin mikä on oikea huoneenlämpö. Skotlannissa kun kavereilla on lämmin huolimatta siitä, että sisälämpötila pyörii 15 asteen tietämillä. Suomessa taasen varsinkin talviaikaan olisi toivottavampaa, että lämpöä olisi hieman enemmän. Lämpötilasta huolimatta viskiä ei missään nimessä tule jäähdyttää jäillä. Ne nimittäin sulkevat viskin aromit ja maut.

Viski säilyy hyvin tasaisessa huoneenlämmössä ja auringolta suojatussa paikassa. Avattu viskipullo joutuu ennen pitkää silti tekemisiin hapen kanssa, joten aivan määrättömiä aikoja avattu viski ei säily. Yli puolenvälin juotu pullo kannattaa nautiskella vuoden sisällä, kun taas neljännespullon kanssa kannattaa pitää hieman ehkä kiirettäkin viskin makujen muuttumisen välttämiseksi. Jotkut viskit toisaalta jopa paranevat ajan mittaan avatussa pullossa. Viskipullot tulee aina säilyttää pystyasennossa.