Valmistus

Vaikka erilaiset viskit eroavatkin maultaan toisistaan, niiden valmistus tapahtuu käytännössä katsoen samalla tavalla. Perinteiset tavat ovat edelleen kunniassa, vaikka modernit tuotantomenetelmät ovat lisääntyneet myös tislaamoissa. Joukosta löytyy niin miltei täysin tietokoneistettuja tislaamoja, kuin myös käytännössä edelleen täysin manuaaliseen työhön luottavia joista hyvänä esimerkkinä Campbeltownissa sijaitseva Springbank.

Vaikka menetelmät erilaisissa tislaamoissa hieman vaihtelevatkin, on eri valmistusvaiheiden onnistuminen avainasemassa maittavan viskin valmistuksessa. Perinteinen mallasviski saa alkunsa ohrasta, vedestä ja hiivasta. Myös ruista ja muita viljoja käytetään, mutta skotlantilaiseen mallasviskiin käytetään yksinomaan ohraa. Ennen kuin nämä raaka-aineet muuttuvat valmiiksi viskiksi, on edessä monta työvaihetta.

Muualla maailmassa menetelmät toki vaihtelevat. Yhdysvalloissa käytetään paljon jatkuvatoimisia kolonnitislaimia bourbonin valmistukseen samoin kuin muualla maailmassa jyväviskien tislaamiseen. Osa suomalaisista tislaamoista on ottanut omakseen taas vahvasti suomalaisen viljan, rukiin, mutta käyttää tislaamiseen perinteisiä pannutislaimia.

Tässä osiossa keskitytään lähinnä perinteisen single malt -viskin valmistusprosessiin.

Seuraavaksi: Mallastus