Aberlour

Alkuperäisen Aberlourin tislaamon perustivat vuonna 1825 Aberlour Housen maille kartanonomistaja James Gordon ja Peter Weir. Vuoteen 1833 mennessä tämä ensimmäinen yritys kuitenkin oli käytännössä konkurssissa ja sen luvat ostivat John ja James Grant. Kun heidän vuokrasopimuksensa vuonna 1840 lakkasi, perustivat Grantit oman tislaamonsa – Glen Grantin. Alkuperäinen Aberlourin tislaamo joko paloi tai purettiin vuonna 1878.

Nykyisen tislaamon perusti jonkin matkan päähän vuonna 1879 James Fleming. Fleming oli aikaisemmin vuokrannut läheistä Dailuainen tislaamoa, mutta halusi perustaa oman tislaamonsa. Fleming myi perustamansa Aberlourin 1892 blended-viskejä sekoittaneelle Robert Thorne & Sonsille. Tislaamon kohtalo oli kuitenkin karu, sillä se paloi lähes täysin vuonna 1898. Tislaamo kuitenkin rakennettiin uudestaan ja osa nykyisen tislaamon rakennuksista on tältä ajalta. Seuraavan kerran Aberlour vaihtoi omistajaa vuonna 1921 kun W. H. Holt & Sons ostivat tislaamon. Toisen maailmansodan jälkeen 1945 oli taas aika omistajanvaihdokselle, kun tislaamon ottivat hoitaakseen S. Campbell & Sons. Heidän aikanaan vuonna 1973 tislaamoa laajennettiin tuplaamalla tislauspannujen määrä kahdesta neljään.

Heti seuraavana vuonna tislaamon osti itselleen Pernod Ricard, jonka omistuksessa tislaamo edelleen on – joskin sittemmin nimi on vaihtunut Chivas Brothersiksi. Pernod Ricard osti vuonna 2001 tuotenimen omistaneen Seagram’sin itselleen ja yhdisti samalla Campbell distilleriesin ja Chivas Brothersin saman kattonimen alle.

Valmistus

Aberlour on nykyisellään varsin moderni tislaamo. Käytännössä varsinaisesta tuotantoprosessista on vastuussa yksi henkilö kerrallaan ja prosessi on pitkälti automatisoitu. 12 tonnin vetoinen mäskisammio on valmistettu ruostumattomasta teräksestä samoin kuin kuusi käymissammiota. Perinteisen mallisia tislauspannuja on yhteensä neljä. Itse tislaus tapahtuu hyvin hitaasti, jotta se säilyttäisi hedelmäiset vivahteensa joista tislaamon viskit ovat tunnettuja.

Aberlour on tunnettu erityisesti sherrytynnyreissä kypsytetyistä viskeistään, joskin viime aikoina myös bourbon-kypsytys on yleistynyt sherrytynnyreiden hankalamman saatavuuden vuoksi. Single Malt -viskinä myytävä tisle kypsytetään tislaamolla kun taas sekoiteviskeihin menevä osuus muualla Skotlannissa.

”Olet enemmän kuin itsestäsi luulet.”

James Fleming – Aberlourin tislaamon perustaja

Faktalaatikko

OmistajaChivas Brothers Ltd. (Pernod Ricard)
Perustettu1879
www-osoiteaberlour.com
Mäskäyssammio12 tonnia – ruostumaton teräs
Käymissammio6 ✕ ruostumaton teräs
Wash still2 ✕ 21310 l
Spirit still1 ✕ 20000 l + 1 ✕ 15456 l
Tuotantokapasiteetti (2020)3 800 000 l