Allt-a-Bhainne

Allt-a-Bhainne kuuluu Speysiden alueen uusiin tislaamoihin. Sen viskiä on vasta viime aikoina pullotettu single malt -viskinä ja suurin osa sen tuotannosta menee edelleen sekoiteviskien, erityisesti 100 Pipersin sekaan. Vuonna 1975 perustettu tislaamo oli jo alun alkaenkin moderni ja suunniteltu siten, että yksi henkilö pystyy valvomaan koko tuotantoa. Seagrams perusti sen aikanaan juurikin valmistamaan mallasviskiä blended-viskien komponentiksi.

Tislaamon koko tuotanto tapahtuu “yhden katon alla”. Tislauskapasiteetti tuplattiin vuonna 1989. Pernod Ricard tuli tislaamon omistajaksi vuonna 2001 sen ostettua Chivas Brothersin ja vuosi sen jälkeen tislaamo suljettiin. Kolmen vuoden hiljaiselon jälkeen tuotantoa jatkettiin taas vuonna 2005.

Valmistus

Allt-a-Bhainne tislaa Speysiden alueelle poikkeuksellisesti miltei puolet tuotannostaan turpeista viskiä. Yhdeksän tonnin mäskisammio samoin kuin käymissammiot on valmistettu modernisti ruostumattomasta teräksestä. Tislauspannuja on neljä. Wash still pannut ovat päärynänmuotoisia ja tuottanevat hyvin voimakasta tislettä. Toiseen tislaukseen käytetyt pannut ovat kuitenkin hyvin erimalliset ja niissä niiden kaulassa on ns. boil ball ja hyvin jyrkästi nousevat kaulat, jotka pehmentävät lopullista tislettä. Valmis tisle kuljetetaan tankkiautoilla muualle tynnyröitäväksi ja kypsytettäväksi.

”Turvetta ja Speysideä ei pitäisi sekoittaa, mutta me seurasimme nenäämme!”

Richard Clarke – Master Distiller, Allt-a-Bhainne

Faktalaatikko

OmistajaChivas Brothers (Pernod Ricard)
Perustettu1975
www-osoiteallt-a-bhainne.com
Mäskäyssammio9 tonnia – ruostumaton teräs
Käymissammio8 ✕ ruostumaton teräs
Wash still2 ✕ 22000 l
Spirit still2 ✕ 14500 l
Tuotantokapasiteetti (2020)4 000 000 l