Auchroisk

Auchroisk rakennettiin 1970-luvulla edellisen suuren viskibuumin aikaan. Sen tarkoituksena oli alun perin tuottaa mallasviskikomponenttia suurta suosiota nauttineen Justerini & Brooksin J&B-sekoiteviskeihin. Justerini & Brooks oli yrittänyt kattaa tuotantomääriä eri tislaamoillaan, mutta päätyi lopulta rakentamaan tämän täysin uuden tislaamon, joka avattiin vuonna 1974. Tislaamo rakennettiin tuoreeltaan löydetyn Dorie’s Well -nimisen lähteen yhteyteen.

Alunperin sekoiteviskien komponentiksi tarkoitettu Auchroiskin mallasviski osoittautui kuitenkin niin laadukkaaksi, että ensimmäisen tislausvuoden tuotanto pullotettiin 12-vuotiaana single maltina.

Vaikkakin tislaamo on melko uusi ja arkkitehtuuri kohtalaisen modernia, se voitti aikanaan myös Skotlannin perinteitä vaalivan Saltire Societyn palkinnon. Sitä on myös sanottu viimeiseksi ”suureksi tislaamoksi” joka Skotlantiin on rakennettu. Auchroisk tosiaan rakennettiin heti alusta alkaen suureksi. Tislaamoon on myös siirretty vanha suuri höyrykone Strathmillin tislaamolta – se ei tosin ole koskaan ollut Auchroiskin tislaamolla käytössä.

Justerini & Brooks oli tislaamon rakentamisen takana. Se oli osa Independent Distillers and Vintnersiä. Vuonna 1972 kun tislaamoa rakennettiin sen omistus siirtyi Watney Mannille, joka puolestaan yhdistyi jo samana vuonna Grand Metropolitan yhtiöön. Grand Metropolitan puolestaan yhdistyi Guinnesin kanssa, joka johti lopulta nykyisen Diageon muodostumiseen.

Auchroiskia myytiin alunperin ”SIngleton” -sarjan alla, mutta vuonna 2001 se siirrettiin osaksi Diageon Flora & Fauna sarjaa. Tämä Flora & Fauna -sarjan pullote on edelleen käytännössä ainoa virallinen pullote, joskin tislaamolta on julkaistu myös joitain rajatumpia pullotteita. Yksityisten pullottajien valikoimista Auchroiskia onneksi löytää myös melko hyvin.

Valmistus

Modernina tislaamona myös materiaalit ovat moderneja. Mäskäyssammio on ruostumatonta terästä samoin kuin kahdeksan käymissammiota. Käymisaika on 53 tuntia. Tislauspannuja on yhteensä neljä paria ja ne ovat muodoltaan ns. lampunlasi -tyyppisiä. Tislaamolla on suuret kypsytysvarastot, joita käytetään myös muiden tislaamoiden viskien kypsyttämiseen.

”Auchroisk – hankala ääntää. Laitetaan nimeksi Singleton.”

Tuntematon diageon edustaja

Faktalaatikko

OmistajaDiageo
Perustettu1974
www-osoitewww.malts.com/en-row/brands/auchroisk
Mäskäyssammio12 tonnia – ruostumaton teräs
Käymissammio12 ✕ ruostumaton teräs
Wash still4 ✕ 24000 l
Spirit still4 ✕ 16500 l
Tuotantokapasiteetti (2020)5 900 000 l