Kypsytys
Skotlantilaista mallasviskiä tulee lain mukaan kypsyttää ainakin kolme vuotta. Usein kypsytysaika on kuitenkin huomattavasti pidempi. Viskien kypsytysikä vaihtelee paljon ja on pitkälti itse tisleestä ja kypsytykseen käytetyistä tynnyreistä kiinni minkä ikäisenä jokin viski pullotetaan. Vaikka ei tarkkaan tiedetäkään mitä kypsytyksen aikana loppujen lopuksi tapahtuu, on se erittäin tärkeä osa viskin valmistusta. Esimerkiksi Islayn viskit saavat makuunsa meren läheisyyden vuoksi vivahteita suolaisuudesta, sekä jopa meriheinästä. Tämäkään ei tosin aina päde, sillä vaikka moni tislaamo kypsyttääkin tislaamansa viskin oman tislaamonsa läheisyydessä on varsinkin suurilla valmistajilla myös erillisiä kypsytysvarastoja, jotka sijaitsevat aivan eri puolella Skotlantia kuin itse tislaamo.
Tislauksen jälkeen saatu raakaviski laimennetaan vedellä yleensä 63,5% vahvuiseksi, jonka jälkeen se siirretään tynnyreihin kypsymään. Tämän vahvuuden taustalla on yksinkertaisesti se, että se tekee tynnyreiden vaihtamisen tislaamoiden ja blended-viskien valmistajien kanssa helpommaksi.
Skotlannissa käytettyjen tynnyreiden koko vaihtelee yleisimmän koon ollessa 250 litraa. Tällöin kyseessä on ns. Hogshead, joka on usein koottu uudelleen Skotlannissa. Taustalla ovat täysin logistiset syyt. Tyhjien kokonaisten tynnyreiden kuljettaminen ei usein ole järkevää, vaan ne kannattaa purkaa osiinsa ja koota uudestaan vasta määränpäässään. Vanhat sherrytynnyrit, eli Buttit saattavat kuitenkin olla kooltaan jopa 500 litraisia ja ne kuljetetaan usein kokonaisina. Se on yksi osasyy sille, että sherrytynnyrit ovat huomattavasti kalliimpia kuin muut tynnyrityypit.
Tynnyrin koko vaikuttaa myös viskin makuun, sillä pienessä tynnyrissä viski imee itseensä enemmän makuja kuin suuressa. Skotlantilaisen mallasviskin kypsytykseen ei juurikaan käytetä täysin uusia tynnyreitä, vaikkakin viimeistely tällaisissa uusissa tynnyreissä on viime aikoina jonkin verran yleistynyt. Tynnyreitä myös käytetään useampaan kertaan ja niitä rakennellaan uusiksi niiden kuluessa.
Useimmiten käytetyissä tynnyreissä on aiemmin kypsytetty amerikkalaisia bourbon-viskejä tai sherryä. Jotkin tislaamot käyttävät kypsyttämiseen myös vanhoja viini-, tai madeiratynnyreitä. Myös rommi-, konjakki- ja muita alkoholijuomia sisältäneitä tynnyreitä käytetään, mutta tästä on edelleen olemassa tietyt säännökset jotka rajoittavat niiden käyttöä.
Seuraavaksi: Pullotus