Rosebank 20 y.o.
Maisteltua

Vanha ruusupenkka

Rosebank 20 y.o., Douglas of Drumlanrig, By Appointment to Malt Whisky Association of Finland, dist. March 1990, bott. October 2010, refill Hogshead, cask ref. 6326, 66/180 bottles, 55.6%

Rosebankin vanhasta tislaamosta jätti aika käytännössä vuonna 1993. Tämä upea Lowlandin tislaamo oli käytännössä puskenut menemään jo vuosia täysin remontin tarpeessa olleella kalustolla. Se, että skotlantilaisissa tislaamoissa käytetään vanhoja tuotantomenetelmiä ei toki tarkoita sitä, etteikö perusylläpitoa tarvittaisi. Valitettavasti Rosebankin kohdalla se oli aika pahasti laiminlyöty ja tuloksena oli tislaamon sulkeminen. Mutta onneksi jos jotain pahaa, niin vastapainona myös jotain hyvää! Rosebankin tislaamoa ollaan herättämässä vahvasti uudelleen henkiin ja on jännä nähdä kuinka tämä Lowlandin tislaamoiden mitä hienoin edustaja toivottavasti taas nousee jaloilleen.

Mitä itse viskiin tulee, niin kyseessä on Suomen Mallaswhiskyseuralle pullotettu Alkossa viime vuosikymmenen alussa myynnissä ollut pullote. Hieno viski ja oli jo tuolloin oikeasti hieno nähdä, että Suomeenkin tällaisia harvinaisuuksia saatiin. Sittemmin valitettavasti ei voi sanoa, että suunta olisi ollut ihan sama, vaikka Alko erilaisia uutuus- ja suomipullotteita aina silloin tällöin myyntiin ottaakin. Tällaisista suljettujen tislaamoiden single caskeistä tosin saa nykyisellään vaan haaveilla ja jos niitä joskus valikoimiin sattuukin eksymään, niin hinta on yleensä jotain sellaista johon ei ihan joka kuukausi varaa ole.

Itse viski on tuoksultaan todella kukkainen ja raikkaan maltainen. Tomusokeria, vaaleaa hedelmäisyyttä, pieni pähkinäinen vivahde taustalla. Herkkä, mutta silti upean täyteläinen ja tasapainoinen.

Maussa vaniljaista ja hedelmäistä makeutta. Hedelmäsalaattia vaalean hunajaisuuden kera. Raikas, mutta ei missään nimessä kevyt. Jälkimaku kuivuu kivasti ja esiin nousee ruohoisuutta.

Hieno lämminten iltojen viski. Moni mieltää viskit kylmien iltojen juomaksi, mutta tällaiset helmet toimivat oikein oivallisesti myös lämminten kesäiltojen piristäjänä.

Jätä vastaus